Potovanja - nov zakon

Ob nastopu izrednega stanja, zaprtju mej in masovnem odpovedovanju letov, prevozov, turističnih aranžmajev in drugih s turizmom povezanih dejavnosti, je bilo na socialnih medijih ogromno vprašanj in dilem o pravicah potrošnikov v tej situaciji. Še do nedavnega je veljalo, da smo potrošniki lahko zahtevali povračilo sredstev ob odpovedi aranžmaja turističnega ponudnika, letalskega prevoznika, itd., a je vse to s 1.5.2020 nekoliko drugače.

Vlada je namreč pred kratkim sprejela nekatere spremembe zakona, ki v izrednih razmerah kot je pandemija, podjetjem v turizmu omogoča nekaj več fleksibile. Dejstvo je, da niti potrošnik, a na drugi strani tudi ponudnik storitev ni kriv za odpoved iz izrednih razmer.

Potrošniki so se množično obračali na ponudnike storitev in seveda zahtevali povrnitev vplačanih sredstev.

Po novem zakonu se bo štelo, da organizator potovanja izpolni svojo obveznost v kolikor potrošniku izda vrednotnico oziroma “voucher” v višini vseh plačil. Vrednotnica ne bo prenesljiva, bo pa omogočala unovčljivost v 24 mesecih od datuma njene izdaje. Če potrošnik vrednotnice ne bo izkoristil v dveh letih, bo lahko v roku dveh tednov od dne, ko je veljavnost vrednotnice potekla, zahteval povračilo celotnega zneska.

Kar je pa tu še najbolj pomembno, pa je sledeče. Če vam možnost z vrednotnico še vedno ni všeč, imate še vedno na voljo zahtevek za povračilo sredstev. A POZOR! Organizator, letalska družba, agencija ali drug prevoznik ima zdaj pravico, da vam po zakonu vsa sredstva vrne v roku enega leta po tem, ko je pandemija razglašena kot končana.

Tu je pomembno imeti v mislih, da rahljanje ukrepov še ne pomeni konca pandemije. Torej, če bi recimo zaradi nižje stopnje ogroženosti ali izredno dobrega trenda preklicala pandemijo 1. junija 2020, bi imeli ponudniki turističnih storitev čas do 31. maja 2021, da vam v celoti povrnejo vsa sredstva.

Brez dvoma gre za veliko spremembo, s katero se želi preprečiti še globlje brezno gospodarstva in turizmu olajšati prehod in predvsem preživetje v teh težkih časih.

Več o vsebini zakona si lahko preberete v uradnem listu na povezavi TUKAJ.

(Visited 3.010 times, 1 visits today)
1