Ko prebiram tuje travel portale in skupnosti, sledim dogajanju, spremljam ukrepe, ki se uveljavljajo ne samo pri nas, ampak tudi drugje po svetu, se vprašam kako bomo v bodoče potovali in kakšen vpliv bi lahko trenutna situacija imela na dolgi rok. Kako bo z varnostjo potovanj in fleksibilnostjo? Bodo cene letalskih kart res padle kot o tem veliko govori popotniška sfera?

Pripravil sem zapis, kjer predstavljam pet razlogov zakaj potovanja še lep čas ne bodo takšna, kot smo jih bili vajeni do sedaj.

Letalske karte

Večina potrošnikov meni, da bodo zaradi strahu zdaj cene letalskih vozovnic padale. Sploh ni nujno, da bo temu tako, saj je razlogov za pomislek več. 

Nizkocenovne letalske družbe pogosto prevažajo tovor in pošto, s čimer zaslužijo več kot dovolj, da lahko operirajo s tako nizkimi cenami letalskih vozovnic za potnike. Zgodba je nekoliko drugačna pri večjih letalskih družbah, ki nas vozijo čez oceane in kontinente na druge konce sveta. Če bo potrebno držati varnostno razdaljo med potniki je povsem možno, da bo med vami in sopotnikom vsaj en prost sedež. Lahko si predstavljate kaj bi tak ukrep pomenil s finančnega vidika za letalsko družbo, ki bi kar naenkrat število sedežev za prodajo prepolovila. Še en faktor, ki bi lahko vplival na ceno vozovnic je število letal. Verjetno je, da bodo letalske družbe postopoma aktivirale svoja letala in s tem previdno odpirala letalske povezave, število letov pa seveda znova lahko udari potrošnike na ceno letalskih vozovnic.

Fleksibilne letalske vozovnice?

Zelo veliko letalskih prevoznikov se (že) odloča za “fleksibilne” letalske vozovnice. S tem želijo potnikom omogočiti kolikor toliko sproščen nakup brez tveganja. Če bi bil vaš let odpovedan, bi lahko za vplačan znesek prejeli “voucher” za kasnejše koriščenje ali pa brezplačno prestavili let na druge termine. Ampak POZOR! Splošni pogoji so različni med letalskimi družbami. Nekatere so za potrošnike prijaznejše, druge bolj striktne in konzervativne. Slednje bodo “fleksibilnost” tudi konkretno obračunale (primer na sliki 1, spodaj).

Slika 1: Doplačila nekaterih družb
Slika 1: Doplačila nekaterih družb

Če ste trenutno v fazi nakupa letalskih kart, vsekakor dobro preglejte katere letalske družbe že nudijo to storitev. Na priljubljenem iskalniku Skyscanner, so to dobro označili že pri rezultatih iskanj (slika 2, spodaj).

Slika 2: fleksibilna vozovnica
Slika 2: fleksibilna vozovnica

Zaščitna oprema in razkužila

Bodo najverjetneje zdaj kar nekaj časa naš obvezen del osebne prtljage na potovanjih. Povsem možno je tudi, da vam bodo nekatere letalske družbe same ponudile maske, če ne boste imeli svoje (ugibam), a bo že do samega vstopa na letalo potrebno upoštevati standarde higiene in zaščite.

Testiranja in drugi ukrepi

Še nekaj izmed prizorov, ki jim boste verjetno redno priča, bo merjenje telesne temperature in opazovanje letalskega osebja na očitne simptome. V nekaterih državah bo morda potrebno za prvih nekaj dni tudi v karanteno. Sodeč po objavi na CNN-u, na letališču v Dubaju potnikom opravljajo celo hitre teste krvi, kjer so rezultati testiranja znani že v desetih minutah po odvzemu. Ponekod bodo zahtevali od vas namestitev aplikacije na mobilnikih za sledenje gibanja. Iz vseh teh primerov, lahko sklepamo, da torej ne bo nekega “standarda”, ki bi veljal povsod, ampak bo to povsem odvisno od posamične države.

Splošni pogoji ponudnikov storitev

Zdaj bomo bolj kot kadarkoli prej morali biti pozorni na splošne pogoje poslovanja letalskih družb, hotelov, turističnih agencij, prevoznikov in drugih dejavnosti povezanih s turizmom. Preden uredite rezervacijo, se dobro informirajte o možnostih odpovedi, obveznostih plačil in nasploh poskusite pridobiti informacije o fleksibilnosti ponudnika. Sicer vas vsaj zaenkrat še varuje evropska uredba o pravicah potnikov v potniškem prometu, a se tudi tu lahko pravila hitro spremenijo v luči reševanja gospodarske krize.

Če se morda res uresniči vse od zgoraj naštetega, se sprašujem ali bodo potovanja sploh še res aktivnost za “možgane na off”? Si bomo še lahko privoščili tako brezskrbne in ugodne počitnice, kot smo jih bili vajeni do zdaj? Neglede na vse, pa nikakor ne pozabite, da potovanja bogatijo dušo, širijo obzorja in prinašajo dragocene ter nepozabne spomine.

(Visited 3.021 times, 1 visits today)
0