Jordanija

Ko pomislimo na Jordanijo, nas večina najprej pomisli na slovito Petro. Vendar je Jordanija veliko več. Jordanija je velik kontrast med preteklostjo in sedanjostjo, ponuja pristen vtis srednje – vzhodnjaške kulture in gostoljubne domačine. V Jordaniji lahko raziskujete starodavna mesta, »lebdite« na najbolj slanem morju na svetu, se izgubite v mogočni Petri, občudujete mogočno puščavo Wadi Rum ali pa preprosto uživate v mogočnem »snorklanju«, ki ga ponuja Rdeče morje.

V tej predstavitvi destinacije vam bomo na kratko predstavili glavne zanimivosti Jordanije, kdaj potovati v Jordanijo in iz kje leteti.

Jordanija je za nas zanimiva tudi zato, ker je za nas cenovno in lahko dostopna destinacija.

Petra:

Dobre tri ure vožnje proti jugu iz mesta Amman se nahaja svetovno znana Petra. Petra je arheološko najdišče, ki je bilo prvič naseljeno okoli 4. stoletja pred našim štetjem. Petra je bila svoj čas tudi eno najpomembnejših trgovskih postojank v regiji. Petro je res veselje raziskovati. Dolga, kot kača vijugasta pot vas vodi do v skalo vrezanega mesta. Če le imate čas, Petro obiščite zvečer in začutite romantiko in mogočnost same Petre. Se je pa Petra pojavila tudi v mnogih filmih, med drugim tudi v najbolj znani seriji filmov  Indiana Jones.

Wadi Rum:

Če ste v Jordaniji, ne smete izpustiti obiska mogočne puščave Wadi Rum. Prostrana puščava Wadi Rum je ena najbolj »norih« naravnih čudes v Jordaniji. Wadi Rum pa spada tudi pod zaščiteno naravno dediščino UNESCA. Mitični petroglifi, ki so vrezani v stene peščenega kamna, pričajo da je to področje naseljeno že več tisoč let. Peščene sipine in tvorbe iz peščenega kamna, kot da so iz drugega sveta kar vabijo, da naredite kako hudo sliko za svoj Instagram profil! Obiščite kakšnega izmed mnogih Bedouinskih kampov, kjer lahko prespite, lokacija pa je primerna tudi kot izhodišče za raziskovanje znamenitosti, ki se nahajajo v okolici. Nekaj teh je White Desert, Khazali Canyon, Um Frouth Rock Bridge, Al Mahama, and Lawrence's spring….

Mrtvo morje:

Mrtvo morje je seveda razred zase. Poleg tega, da je tu najnižja točka na svetu, je to morje tudi najbolj slano morje na svetu. Tukaj se lahko preprosto uležete v morje in lebdite na površini. Noro!

Glavno mesto Amman:

Tudi samo glavno mesto ponuja veliko priložnosti za odkrivanje. Mesto Amman je zakladnica arheoloških prizorišč iz preteklosti. Sprehodite se po ulicah in odkrivajte majhne tržnice ter sproti občudujte mogočne minarete. Obiščite mogočni rimski amfiteater in pa Jabal al-Qal’a Citadel, ki sta obvezen obisk. Ljubitelji nočnega življenja pa lahko obiščete bolj moderno središče mesta.

Obala Rdečega morja:

Tisti, ki ste bolj ljubitelji plaž in morja, boste zagotovo uživali na obali rdečega morja. Rdeče morje ponuja eno najboljših izkušenj potapljanja in snorklanja na svetu. Zaplavajte v kristalno čistem morju, potopite se med čudovite koralne grebene in občudujte jate raznobarvnih rib in želv ali pa preprosto poležavajte na čudovitih peščenih plažah.

Kdaj v Jordanijo?

Najbolj primeren čas za obisk Jordanije je spomladi od marca do maja. Takrat so temperature zmerne, je pa spomladi tudi največ turistov, prav tako so cene takrat najvišje.

Poletja so zelo vroča in temperature velikokrat dosežejo 40 °C na jugu, v Aqabi tudi do 45 °C. Vse skupaj poslabša še vroč veter, ki daje občutek kot da ste v pečici.

Jesen traja nekje od sredine septembra do sredine novembra in je lahko zelo prijeten čas za obisk Jordanije. Dež se po navadi pojavi nekje v oktobru in temperature se spustijo na vzdržno raven.

Zima od decembra do februarja je lahko na severu države tudi zelo hladna in deževna, lahko zapade tudi sneg. Še posebej v Petri so zime nepredvidljive in muhaste, saj temperature lahko padejo tudi pod ledišče. V Aqabi pa je prijetno tudi pozimi, morje je prijetno toplo, saj je povprečna temperatura ob obali Jordanije 24 °C skozi celo leto.

Dostop:

V Jordanijo lahko direktno poletimo z nam bližnjih letališč na Dunaju in iz Benetk. Letimo lahko v Amman in Aqabo. Cene se začnejo že pri dobrih 30 EUR za povratno karto iz Benetk v Aqabo. Iz Budimpešte lahko v Amman direktno poletite že za okoli 40 EUR. Iz Ljubljane ali pa Zagreba pa se po navadi cene gibajo nekje okoli 400 EUR za povratno karto, ob akcijah pa tudi že pod 400 EUR. Iz Trsta pa lahko s kombinacijo letov poletite tudi že za okoli 170 EUR. Tudi iz Milana lahko direktno poletite v Amman ali pa Aqabo že za 20 EUR za povratno karto.

Blog je spisal Berni.

V uredništvu mu pravimo “človek od akcije”. Vedno poln idej, vedno nasmejan in vedno s pozitivno miselnostjo. Ko mu omenite žur ali potovanje, je ponavadi prvi pripravljen za akcijo.

(Visited 682 times, 15 visits today)
0