Maroko

Maroko je zagotovo ena izmed najbolj raznolikih držav v Afriki. Od prostrane Saharske puščave na eni strani, preko visokih gora Atlasa v sredini, pa vse do lepih plaž Mediteranskega morja na severu in vetrovnih plaž na zahodu. Vse to je Maroko. Maroko vas bo preprosto očaral. Prijazni domačini, odlična kulinarika, čarobna mesta, ki so kot labirinti in na koncu neokrnjena narava.

V tej predstavitvi destinacije vam bomo na kratko predstavili glavne zanimivosti Maroka, kdaj potovati v Maroko in iz katerih letališč leteti. Maroko je za nas zanimiv tudi zato, ker je za nas lahko in pa cenovno zelo dostopna destinacija.

Kraljeva mesta:

Kraljeva mesta Maroka so štiri zgodovinske prestolnice Maroka. Zagotovo najbolj poznano mesto izmed vseh je Marrakech. V Marrakechu vam zagotovo ne bo dolgčas. Brezčasna medina, ki je kot labirint, Djemaa el-Fna, ena največjih tržnic v Afriki, čudoviti vrtovi v Jardin Majorell ali pa se prepustite vonjavam začimb, ki jih prodajajo na tržnicah. Marrakech resnično oživi šele zvečer, zato si obvezno privoščite sprehod in se prepustite ritmu mesta.

Naslednje mesto na seznamu je mesto Fez. Fez je eno največjih srednjeveških mest na svetu. Sprehodite se po njegovih ozkih ulicah, ki so kot labirint, ustavite se in poskusite kakšno lokalno dobroto in pa seveda obiščite tovarno usnja, ki ga še vedno obdelujejo na tradicionalen način.

Velikokrat izpuščeno mesto na seznamu popotnikov je Meknes, vendar tudi Meknes ponuja veliko znamenitosti. Najbolj poznane so ruševine Volubilis, ki so že iz Rimskih časov. Sveto mesto Moulay Idriss, velika in med fotografi priljubljena vrata Bab al-Mansour, sama medina in pa muzej Maroške umetnosti.

Zadnje mesto med kraljevimi mesti je Rabat, ki je tudi trenutna prestolnica. Rabat je že dokaj moderno mesto, vendar kljub temu še vedno ponuja tipičen Maroški utrip.

Ostala mesta: 

Casablanca, ki se nahaja na obali Atlantskega oceana je tudi največje mesto v Maroku. Obiščite zgodovinsko medino, občudujte mogočno Hassan II mušejo ter arhitekturo iz kolonialnih časov.

Chefchaouen ali modro mesto je »must see« v Maroku. Prevzela vas bo njegova modro – bela barva ulic in stavb.

Radi poležavate na plaži ali pa surfate? Ni problema, tudi za vas se najde prostor v Maroku. Za ljubitelje plaž bo najbolj primeren Agadir in okoliške plaže, tisti željni zabave na vodi pa se le odpravite malo bolj na sever v vasico Taghazout, kjer se lahko vpišete tudi v šolo surfanja. Če pa želite doživeti avtentično obmorsko mesto in poskusiti morske dobrote, je obvezen obisk mesta Essaouira.

Če ste v Maroku ne smete izpustiti obiska Saharske puščave, saj je to res nora izkušnja. Šele tukaj boste doživeli tisto pravo Maroško izkušnjo, male vasice, domačini in odlična domača hrana. Zlate peščene sipine kot so Erg Chebbi in pa Erg Chigaga pa so le še tista pika na i. Če pa ste še bolj avanturistične narave, se lahko s kamelami podate globoko v puščavo, prenočite pri kakšni Bedounski družini in ponoči občudujte nebo polno zvezd.

Hrana:
Maroko slovi tudi po odlični kulinariki. Privoščite si tradicionalni Maroški tagine (enolončnica iz mesa in zelenjave, ki se več ur kuha v glineni posodi), chackchouka ragu in pa seveda kus kus. Po odlični hrani se prileže še skodelica odličnega Maroškega metinega čaja. V Maroku boste lahko poskusili tudi odlične lokalne dateljne, olive in pomaranče, ki so odličnega sladkega okusa. 

Kdaj v Maroko?

Za obisk Maroka ni napačnega letnega časa, je pa vseeno najboljši čas za obisk spomladi in jeseni. Zakaj? Spomladi je vreme toplo in suho in tudi gneče je manj, jeseni je malo hladneje in je idealen čas za trekinge. Poleti je lahko zelo vroče, več je turistov, Maročani pa v tem času praznujejo Ramadan. Zime so mile,  so pa nekateri predeli Maroka lahko zelo hladni, zapade lahko tudi sneg. 

Dostop:

Kot že omenjeno na začetku, je za nas Maroko res lahko dostopen. Z nam bližnjih letališč v Benatkah in Trevisu lahko direktno letite v Casablanco, Marrakech in Fez, z Dunaja pa direktno v Casablanco, Marrakech in Agadir. Cene se začnejo že pri 20 EUR za povratno karto.

Blog je spisal Berni.

V uredništvu mu pravimo “človek od akcije”. Vedno poln idej, vedno nasmejan in vedno s pozitivno miselnostjo. Ko mu omenite žur ali potovanje, je ponavadi prvi pripravljen za akcijo.

(Visited 851 times, 12 visits today)
0