Konec januarja lani sem se potepal po Bruslju. Zakaj ravno Bruselj? Po pravici povedano sem šel zato, ker so bile na voljo zelo poceni letalske karte. Za povratno letalsko karto iz Ljubljane v Charleroi (mesto južno od Bruslja) sem odštel samo 28 eur! Priznam, da Bruselj ni bil ravno visoko na mojem spisku krajev, ki bi si jih želel obiskati. Ampak karta je bila v žepu in potrebno je bilo narediti malo »plana« za sam ogled mesta. In kot vedno sem to počel zadnji trenutek, kar je že moja rutina pred vsakim potovanjem.

Bruselj

Bruselj

Samo potovanje je trajalo štiri dni oz. tri nočitve, kar je ravno dovolj za kratek »city break«. Prvo nočitev sem imel v mestu Charleroi, kjer sem pristal, drugi dve nočitvi pa sem planiral v Bruslju. Za nočitev v Charleroi-ju sem se odločil zato, ker je bil let v večernih urah in sem pristal ob 21.20. Sicer opcija avtobusnega prevoza proti Bruslju obstaja ob 22.00 in potem še na vsake pol ure do polnoči, ampak bi v tem primeru prispel v Bruselj relativno pozno.

Bruselj

Naslednje jutro po zajtrku in (pre)dragi kavi sem se z vlakom odpravil proti Bruslju. Sama vožnja je trajala dobrih 50 min na malo starejšem »intercity« vlaku, ki je bil presenetljivo udoben. Po prihodu na postajo Brussels Midi, sem skočil na metro do prvega muzeja, ki sem ga imel v načrtu obiskati. Glede na to, da sem potoval samo z malim nahrbtnikom in da sem se lahko v namestitev prijavil šele po 18:00 uri, sem šel v Autoworld kar z nahrbtnikom.

Bruselj

Tam so na voljo brezplačne omarice za prtljago, da jo ne »vlačite« s sabo. Autoworld je muzej avtomobilizma, ki prikazuje razvoj od prvega avtomobila do danes. Ker sem navdušen nad avtomobili, je bil to zame pravi raj! V muzeju se lahko čisto brez problema zamotite dve do tri ure, odvisno kako natančni ste pri ogledu. Pa tudi, če niste velik navdušenec nad avtomobili je Autoworld definitivno obvezen obisk, če vas pot zanese v Bruselj. Takoj zraven je tudi vojaški muzej, katerega si na žalost nisem imel časa ogledati.

Bruselj

Ob gledanju vseh teh lepot na štirih kolesih sem postal pošteno lačen. Za kosilo sem si naročil eno od tradicionalnih Belgijskih jedi – mesne kroglice v paradižnikovi omaki. Lahko samo rečem, da tako dobrih mesnih kroglic v življenju še nisem jedel! Zraven pa se seveda prileže tudi eno Belgijsko samostansko pivo – Chimay. Po okrepčilu sem se s tramvajem zapeljal še do ene izmed najbolj poznanih znamenitosti Bruslja – Atomium. Atomium je zgradba v obliki atoma, ki sega 102 metra v višino in izgleda res impresivno, posebej ponoči. Če se odločite za obisk, boste šli v notranjost krogel in v vsaki krogli vas čaka drugačna razstava.

Bruselj

Ob mojem obisku je bila to razstava o gradnji Atomiuma, saj lani minilo 60 let od izgradnje. Na vrhu, v najvišji krogli je tudi restavracija, ki ponuja panoramski pogled na Bruselj, vendar tega nisem imel možnosti obiskati, ker je bilo dvigalo, ki pelje v restavracijo v okvari. Tudi tukaj ponujajo brezplačno hranjenje nahrbtnika v omari. Obisk Atomiuma je bila tudi zadnja načrtovana aktivnost v drugem dnevu mojega potepanja po Bruslju. Sledila je prijava v zasebno namestitev, ki sem jo rezerviral preko AirBnb. Kaj je AirBnB in kako deluje si lahko preberete v članku TUKAJ.

Bruselj

Bival sem pri zelo prijazni punci, ki pa je nisem veliko videl, saj je bila večino časa v službi, tako da sem imel celo stanovanje zase. Tretji dan sem se najprej odpravil v  Museum of Natural Sciences. To je res ogromen muzej in je največji muzej, ki sem ga do sedaj obiskal. Ponuja ogromno! Lahko si ogledate razvoj živalskega sveta od dinozavrov pa vse do danes, na drugi strani pa imate tudi celoten razvoj človeka skozi zgodovino. V samem muzeju sem se zadržal dobre tri ure, pa si še nisem vsega ogledal, tako velik je! Potepanje sem peš nadaljeval mimo Kraljeve palače na osrednji trg – Grand Place.

Bruselj

Grand Place se nahaja v samem osrčju mesta Bruselj in tu boste na svoj račun prišli ljubitelji čokolade in vafljev – čaka vas čokoladnica pri čokoladnici, prav tako vaflji za vsakim vogalom. Priznam, da se mi je tukaj odpeljalo! Pojedel sem toliko čokolade in vafljev, da mi je bilo že slabo, ampak vse je bilo tako dobro, da se nisem mogel ustaviti. V dveh urah sem pojedel petletno dovoljeno količino sladkorja (in bilo je vredno)! Potem pa še na sloviti Belgijski »pomfri«, ki je res TOP! Le pred naročilom pomfrija pazite na to, da boste dobili res tistega, ki je ročno narejen! Sledil je še sprehod skozi mesto, ki je res nekaj posebnega.

Bruselj

Nisem ljubitelj mest, ampak stari del Bruslja preprosto navduši. Odlično Belgijsko pivo pa boste dobili v vsakem baru, restavraciji, pubu itd. Pivo res ni poceni, ampak je vredno vsakega evra!

To je na kratek povzetek mojega potepanja po Bruslju, kjer imate na voljo ogromno točk, ki si jih lahko ogledate, med drugim tudi železniški muzej, ki sem ga zaradi premalo časa izpustil. Pri opisu sem izpustil še kakšno podrobnost, da sem se izognil preobsežnemu zapisu.

Bruselj

Spodaj pa sem naredil povzetek cen, nekaj o prednostih Brussels Card in še nekaj praktičnih nasvetov in povezav, ki vam bodo prišle prav, če se boste odločili za obisk Bruslja.

Cene!?

Ja Bruselj ni poceni! Recimo kavica stane v povprečju med 3 – 3,5 eur, Belgijsko pivo od 4 eur naprej (za malo pivo), kosilo pa tam nekje 18 eur na osebo, samo glavna jed. Ampak kljub visokim cenam je Bruselj vreden obiska.

Bruselj

Za tri nočitve preko Airbnb sem odštel dobrih 40 eur, povratna karta Ljubljana – Charleroi je stala v akciji 28 eur. Povratna karta za vlak Charleroi – Bruselj 19,6 eur, povratna karta za avtobus z letališča do železniške postaje pa 12 eur. Za obisk Atomiuma sem plačal 9 eur, ker sem imel Brussels Card, drugače je vstopnina 15 eur. To so okvirni stroški potovanja, kar se osnov tiče. Za hrano, pijačo, čokolado, pivo in drobnarije pa sem zapravil še cca 200 eur.

Bruselj

Nasveti:

Pred prihodom v Bruselj sem preko spleta kupil Brussels Card. Če imate namen raziskovati mesto in obiskovati muzeje, galerije itd, vam priporočam nakup te kartice z doplačilom za javni prevoz, saj vam bo močno pocenila potovanje. Jaz sem kupil kartico, ki velja 48 ur in omogoča brezplačen vstop v 39 muzejev in atrakcij in neomejeno uporabo metroja, tramvaja in avtobusa v tem času. Kupite lahko kartico, ki velja 24, 48 ali pa 72 ur. Cena za 48 ur z vključenim javnim prevozom stane 49 eur, za 72 ur pa 61 eur. Pa še to, večino muzejev in ostalih atrakcij je ob ponedeljkih zaprtih!

Iz Charleroia do Bruslja lahko pridete z vlakom ali pa z direktnim avtobusom, ki pelje z letališča na postajo Brussels Midi.

Bruselj

Blog je spisal Berni.

V uredništvu mu pravimo “človek od akcije”. Vedno poln idej, vedno nasmejan in vedno s pozitivno miselnostjo. Ko mu omenite žur ali potovanje, je ponavadi prvi pripravljen za akcijo.

(Visited 350 times, 1 visits today)
0