Civetta

Tokrat sem se odločila za malo drugačno popotniško temo, predvsem zato, ker je trenutno aktualna in ker od mamic dobivam vprašanja, ki so povezana s smučarijo. Vse predvsem zanima, kdaj so otroci dovolj zreli za smuko v tujini, katera smučišča so primerna in seveda, ali naj najamejo smučarske učitelje ali se zadeve lotijo kar sami. Mi, z našim šestletnikom, že tretje leto smučamo kot »ta veliki«, odločili pa smo se za Dolomite (Italija). V nadaljevanju bom poskusila zajeti vse bistvene informacije, ki jih mamice potrebujemo, preden se z malčki podamo na smučarsko avanturo. To je seveda zgolj naša osebna izkušnja.

Dobro je vedeti:

 • otroci do 8. leta v Dolomitih smučajo brezplačno;
 • v Civetti je smuka zagotovljena, saj je poskrbljeno za zasneževanje;
 • v Smučarskem klubu Koper so vsi učitelji slovensko govoreči in poskrbijo za vse generacije tečajnikov;
 • priporočena starost otroka za vpis v malo šolo smučanja je 4 leta;
 • sistem EU zdravstvenega zavarovanja deluje brezhibno;
 • na smučišču povsod lahko plačujete tudi s plačilnimi karticami;
 • stranišča na smučišču so zgledno urejena in čista;
 • obvezna je uporaba čelade za otroke do 14. leta starosti;
 • vso smučarsko opremo si lahko izposodiš (pomembno za otroke začetnike) na smučišču, kjer potekajo smučarski tečaji;
 • več dnevna smučarska vozovnica velja tudi za nočno smuko.

Našega mulčka smo na smuči »postavili« pri treh letih. Kaj kmalu sva z možem ugotovila, da sva morda malo preveč zagnana. Naslednje leto sva spet poskusila, vendar tokrat ob pomoči smučarskih učiteljev v Civetti (Dolomiti). Razložili so nama, da otroci nekako pri štirih letih začnejo sodelovati in se odzivati na smučarske nasvete, ki so jih deležni. Pri štirih letih je naš otrok naredil prve samostojne zavoje in se samostojno peljal z »jajčki«, danes, po treh zimah in treh tednih smučanja z učitelji, pa lahko rečem, da ga ni hriba ali sedežnice, ki je ne bi uspel premagati.

Kako se torej lotiti smučarske avanture? Vsekakor je možnosti in ponudbe kar veliko. Za nas je bilo bistvenega pomena, da najdemo smučišče, na katerem je zagotovljen sneg, in da najdemo smučarsko šolo, ki je slovenska ali ima slovensko govoreče učitelje. Tako smo prišli do Smučarskega kluba Koper, ki organizira zimovanja v italijanski Civetti. Svojim članom nudijo celotne tedenske počitnice (prenočišče, smučarske karte, animacija, smučarski tečaji …), lahko pa se odločiš tudi samo za smučarski tečaj oziroma smučarsko šolo. Civetta je smučarsko središče v Dolomitih, ki je primerno za družine. Ne ponuja divjih zabav na smučiščih ali različnih after partijev, tako da za ljubitelje dopoldanske smuke in popoldanske zabave to smučišče ni primerno. V Civetti je kar nekaj dejavnosti za otroke (snežni parki, snowboard parki …) in več smučarskih šol. Poleg te, za katero smo se odločili mi, smo zasledili še enega slovenskega ponudnika. Posebej bi rada izpostavila tudi naprave na smučišču in seveda žičničarje, za katere so otroci resnično prioriteta. Cel paket je nekako »kids friendly«. Namestitve se nahajajo pod samim smučiščem, v okoliških vasicah. Že tri leta spimo v Santa Fosci. To je majhna vasica, vsega skupaj premore par hotelov, apartmajskih objektov, trgovino, nekaj barčkov in seveda smučišče (poligon) za naše najmlajše, ki se učijo prvih zavojev. Letos smo se odločili za apartmaje Thule, ki so cenovno ugodni, vendar nudijo popolno udobje. V njih je vse, kar družina potrebuje. Celo v kuhinji je dovolj posode, krožnikov in ostalih kuhinjskih pripomočkov. Vsem tistim, ki tudi na dopustu prisegate na »kompleksno domačo kuhinjo«, pa svetujem, da sestavine prinesete s seboj, saj v trgovinici v Santa Fosci in okoliških vasicah lahko kupite le osnovne stvari.

Smučarski dan je videti približno takole:

8:00 – 9:30: bujenje, zajtrk

9:30 – 12:00: mala šola smučanja (otrok), smučanje (mami in tati)

12:00 – 13:00: malica na smučišču

13:00 – 15:00: smučanje (vsi skupaj)

15:00 – 17:00: kosilo in počitek

17:00 – naprej: sankanje, plavanje, igranje v otroški igralnici ali pa animacijski večeri, ki jih organizira Smučarski klub Koper (tombola, žrebanje smuči, čokoladni večeri itd.).

21:00: spanje

Torej, Civetta je resnično primerna za družine z otroki, za tiste, ki ne pričakujejo luksuza in hotelov s petimi zvezdicami. Če pa cenite iskrenost, preprostost in usposobljene učitelje smučanja, priporočam izvedbo počitnic v okviru ponujenih opcij Smučarskega kluba Koper.

 

Civetta je tudi s stroškovnega vidika precej ugodna – vsaj v primerjavi z avstrijskimi smučišči, poleg tega pa otroci do 8. leta smučajo brezplačno.

Naš stroškovnik, januar 2019 (1 teden za 2 odrasla in 1 otroka):

 • apartma za 3-4 osebe: 440 eur,
 • 2 x 6-dnevna smučarska vozovnica s popustom za člane Smučarskega kluba Koper: 376 eur (2 X 188 eur),
 • smučarska šola za otroka: 160 eur,
 • hrana in pijača: pribl. 200 eur

Za dva odrasla in enega otroka z vključeno smučarsko šolo, namestitvijo, smučarskimi kartami in hrano boste torej odšteli približno 1.200 evrov.

Kdaj se torej z otrokom prvič podati na večje smučišče v tujini? Brez strahu! Če otrok kaže zanimanje za smučanje, čim prej … Osebno sicer priporočam, da začetne zavoje prepustite smučarskemu učitelju, če pa imate boljše »živce« kot midva z možem, lahko poskusite tudi sami :D. Otroci vam bodo hvaležni! Naš otrok o dogodivščinah s smučanja razlaga vsaj do poletnih počitnic. Še posebej je ponosen na medaljo, ki jo dobi na koncu smučarske šole!

 

Pa veliko smučarskih užitkov!

Kako do Civette:

Po avtocesti Trst – Benetke do izhoda v Portogruaru. Nadaljujete po avtocesti v smeri Pordenone in naprej proti Coneglianu do prihoda na avtocesto A27 Venezia – Belluno – smer Belluno, kjer po plačilu cestnine nadaljujete v smeri Cortine. V kraju Longarone zavijete levo v smeri Val Zoldana, Pescul, Santa Fosca. Vožnja traja približno tri ure in pol. Za cestnine boste odšteli približno 10 eur v vsako smer.

(Visited 1.434 times, 1 visits today)
3