Leta 2011 sem se za en teden odločila obiskati in raziskati deželo, ki je edina država v Afriki in je tudi del Bližnjega vhoda. To je Egipt. Dežela faraonov, ki je znana po piramidah v Gizi in po starodavnih ostankih stare egipčanske civilizacije.

hurgada

Nastanjena sem bila v znanem turističnem letovišču Hurgada, ki leži ob Rdečem morju. Dih jemajoč razgled iz hotelske sobe (hotel Festival Le Jardin oziroma bivši Sunrise Le Jardin) na turkizno tropsko morje je bil sinonim za lenarjenje in polnjenje baterij na soncu. A le za nekaj dni! Moja avanturistična duša si je kaj kmalu zaželela številne aktivnosti.

TOP3 IDEJE ZA IZLETE PO EGIPTU

1. KAIRO Začelo se je z izletom v glavno mesto Egipta – Kairo. Sredi noči smo se z avtobusom odpravili na 500km dolgo pot. Leto 2011 je bilo za Kairo precej pestro iz političnega vidika, zato se je mnogo turistov izognilo obisku mesta. No, mene ni nič ustavilo. Kairo je čudovito mesto ob reki Nil s pestro zgodovino in bogato tradicijo. Najbolj me je navdušilo pokopališče kraljev oziroma Nekropola v Gizi, ki v glavnem zajema kompleks šestih piramid in sfingo. Ogled le-teh je možen samo vodeno, saj so del svetovne kulturne dediščine. Največjo (147m) tako imenovano Kleopsovo piramido varuje Velika sfinga – kip, ki je pol človek, pol lev in je največji monolitni kip na svetu. Pozno zvečer smo se vrnili nazaj v Hurgado, kjer nas je kljub pozni urni čakala večerja.

2. OTOK GIFTUN Nov dan, nove dogodivščine! Enodnevni izlet z ladjo na otok Giftun, ki je eden največjih otokov v Rdečem morju. Bel pesek, turkizno morje, snorklanje, krasni koralni grebeni, opazovanje raznobarvnih ribic in morskih kač,… Z eno besedo opisano – raj.

3. PUŠČAVA Čar Hurgade se skriva pod gladino Rdečega morja in v puščavi. Pozno popoldan so nas kamele ponesle v puščavo kjer obiskali beduine in spoznali njihov način življenja. Beduini so prebivalci afriške puščave, ki se selijo iz kraja v kraj. Povabili so nas v njihov najsvetejši prostor – šotor in nam velikodušno postregli s čajem in sveže pečenim kruhom, ki so ga je beduinka pred nami mesila ter namesto oglja uporabila kamelje iztrebke. Jahanje kamel je edinstven občutek, ko si že na njej. Namreč malce neprijeten občutek je, ko kamela začne vstajati s teboj na grbi in dobiš občutek, da boš padel direktno na glavo. Jaz sem se tako močno držala, da so me še kak dan bolele roke. V oranžnem odtenku obsijani od sončnega zahoda smo se podali nazaj proti hotelu.

Egipt bi opisala kot bogato deželo z veliko nasprotji. Reka Nil, ki velja za najdaljšo reko na svetu na eni strani in puščavo na drugi strani, prav tako Rdeče morje na eni strani in Sredozemsko morje na drugi strani, nasprotje med tradicijo in sodobnostjo, med turističnim in ne turističnim. Egipt je vedno prava izbira!

(Visited 2.004 times, 1 visits today)
0