Nekaj osnovnih podatkov o družinskem potepanju po Valenciji, ki vas bodo prav gotovo zanimali:

  • Dolžina potovanja: 4 dni (februar 2018)
  • Letalska družba: Ryanair
  • Odhodno letališče: Trst
  • Št. oseb: Dva odrasla in en pet let star otrok
  • Skupni budget celotnega potovanja za vse tri osebe skupaj: 500 EUR (vključeno letalo, 3 nočitve in vsi stroški v Španiji) + dodatno vstopnice ya nogometno tekmo: 70 EUR/osebo

Veliko staršev se sprašuje kdaj je pravi čas, da se na pot podajo z otrokom in katere so tiste destinacije, ki so »obvladljive«. Starši, ki smo že prej veliko potovali, se prej opogumimo, kupimo letalske vozovnice in se podamo dogodivščini naproti, spet drugi pa so bolj previdni in se predvsem sprašujejo ali ne bi bilo bolj primerno potovati organizirano. Na tem mestu vam bom predstavila TOP5 stvari, po našem izboru, ki jih lahko v Valenciji počnete z otrokom in predstavila našo izkušnjo z organizacijo vikend pobega v lastni režiji.

Kratek potopis

Z avtomobilom smo se odpravili iz Ljubljane proti Trstu. Na parkirišču Ronchi P., ki smo ga prej rezervirali (10% popust za rezervacije vsaj teden dni pred prihodom), smo pustili naše vozilo in odšli na letališče. Na letališču ni bilo gneče, prav tako nismo imeli nikakršnih težav z novim pravilom letalske družbe Rayanair, ki potnikom, ki niso kupili priority vozovnice, ne pustijo v kabino letala vzeti ročne prtljage in torbice. Ročno prtljago enostavno pustiš pred letalom, kot je recimo stalna praksa na naši Adria Airways, ko se vkrcavaš v manjši avion. Osebje na letalu je bilo prijazno, sploh do otrok. Na letalu je bilo kar nekaj dojenčkov in malčkov, ki so se prosto sprehajali.

Po pristanku smo odšli do metroja in se z metrojem številka 5 odpravili do centra Valencije, kjer smo imeli rezervirano stanovanje preko Airbnb. Stanovanja v Valenciji so ugodna, potrebno pa je preveriti kako je z ogrevanjem, predvsem, če potuješ v zimskih mesecih. Če potuješ z otrokom, je seveda gretje bistvenega pomena, vendar zaradi standardov v Sloveniji niti ne pomisliš, da je to zadeva, ki bi jo moral preveriti. Mi smo dobili super stanovanje, vendar je bilo gretje urejeno z elektičnimi grelci in plinsko pečko, kar je bilo seveda malce problematično. Skratka, v Valenciji nimajo povsod urejenega gretja, zato je potrebno biti pri rezervacijah preko Airbnb na to pozoren.

Ker je bil naš otrok utrujen in lačen ter absolutno proti obisku restavracije, smo obiskali bližnjo trgovino in ugotovili, da so cene vsaj za 20% nižje kot v Sloveniji. V vseh trgovinah imajo velike oddelke s sadjem in zelenjavo, tako da je pravi užitek kupovati in skupaj z nadebudnežem odkrivati zanimive okuse. Ko smo se malo okrepčali, smo se dobili s prijatelji, ki svojo porodniško, s 6 mesečnim dojenčkom, preživljajo kar v Valenciji. Zaljubili so se v ljudi in klimo, ki je tudi v zimskih mesecih zelo prijetna.

BIOPARC

NAŠIH TOP5 DOGODIVŠČIN

1. Obisk nogometnega stadiona in ogled tekme

Za vse ljubitelje športa in za vse, ki želijo izkusiti vzdušje velike tekme, je tekma španskega nogometnega prvoligaša, kar primeren izbor. Da se podate na takšno dogodivščino, predlagam, da je vaš nadebudnež star vsaj 5 let, da bo lahko absorbiral celotno izkušnjo. Navijaško vzdušje na tekmi je odlično in predvsem VARNO. Ni izgredov in spominja na malo bolj glasno »gledališko predstavo«. Ni petard, bakel in drugih rekvizitov, ki motijo tekme naših prvoligašev. Ker je na tekmah kar veliko otrok, očitno nimajo potrebe po znižani ceni vstopnic za otroke, kar je seveda minus, ki pa ga hitro pozabiš. Mi smo si ogledali tekmo Barcelona vs. Valencia in dobili pravi spektakel, ki si ga je naš otrok zelo dobro zapomnil.

2. Bioparc Valencia (živalski vrt)

Živalski vrt v Valenciji je nekaj posebnega. Presenetila nas je draga vstopnina (23,80 eur odrasli in 18 eur otroci), vendar smo kaj kmalu ugotovili, da je upravičena. Za vse, ki boste v Valenciji ostali vsaj teden dni, se morda splača kupiti kar letno vstopnico, ki jo lahko koristite od ponedeljka do petka po ceni 25 eur…zagotovo jo boste izkoristili. Takoj ko smo vstopili v živalski vrt, smo ugotovili, da ni ograj. Živali se prosto sprehajajo, ločene so samo z vodo, jarki in drugimi naravnimi ovirami. Za otroke bo zagotovo zanimiva izkušnja hranjenja goril, ki so fascinantne. V živalskem vrtu je tudi restavracija z najboljšim razgledom…občutek imaš, da si na safariju, saj se lahko skoraj dotakneš žiraf. Naš otrok je kar pokal od veselja. V restavraciji imajo prilagojen meni za otroke, za najmlajše pa je na večih lokacijah tudi mikrovalovna pečica, namenjena pogrevanju doma pripravljene hrane. Na voljo so previjalnice. Seveda se otroci lahko zabavajo tudi na igrišču, ki je zaščiteno, tako da lahko starši v miru spijejo kavico.

3. Gulliver park

Vsi poznate pravljico o Guliverju in Liliputancih? No, v Valenciji so združili moči in »premagali« Gulliverja, ki tako leži na več kot 1000 m2 in je postal zelo priljubljeno igrišče za otroke. Naš otrok je bil navdušen nad ležečo skulpturo, dolgo kar 70 m, ki ponuja plezalne stene, tobogane, poligone, votline in druge ovire, ki prav kličejo po otroški aktivnosti. Park je varovan. Na lokaciji je vseskozi prisoten varnostnik, prav tako je urejeno tehnično varovanje in človek mirne duše pusti svojega otroka na igralo. Poleg igrala so urejene sanitarije in tudi previjalnica, v neposredni bližini je barček, kjer se lahko okrepčaš. Vstop v park je prost. Gulliver park je del parka izsušene rečne struge TURIA GARDENS, v bližini Mesta umetnosti in znanosti (The City of Arts and Sciences). Park je odprt vsak dan med 10:00 in 20:00 uro.

4. Vožnja s kolesom po Jardines Del Turia

Najbrž ste že slišali, da so v Valenciji izsušili reko in jo spremenili v park, zagotovo pa ne veste, da so Španci uredili kar 7 km rečne struge v čudovite parke in športne površine. Naš otrok si je zaželel vožnjo s kolesom tako da smo si lahko z lahkoto ogledali vseh 7 km in preizkusili različne aktivnosti, ki jih nudi izsušena rečna struga. Mini golf, skate in skiro park, nogometno igrišče, plezalne stene, relaksacijski kotički….park se zaključi s prepoznavno arhitekturo Mesta znanosti in umetnosti, kjer se je tudi končala naša kolesarska dogodivščina. Najamete lahko kolesa ali pa »turistična kolesa za 4 ali 6 oseb«. Cena za turistično kolo, za 4 osebe, je na uro 25 eur. Predlagamo turo po celotni izsušeni rečni strugi in potem postanek oziroma vračilo kolesa v bližini Mesta umetnosti in znanosti (The City of Arts and Sciences) oz. Gulliver parka, kjer je večina aktivnosti za otroke. Do parka pelje metro. Izstopite na postaji TURIA ali ALAMEDA.

5. Plaža (Platja De El Cabanyal)

Če ste nastanjeni v centru Valencije, do mestne plaže pelje avtobus št. 19. Izstopite na bivšem prizorišču formule 1 in se nato odpravite proti plaži. Za otroke je plaža vedno prva izbira, pa naj bo to zimski ali poletni čas. Na plaži je kar nekaj zadev, ki so primerne za otroke. Mi smo preizkusili igrišče na začetku promenade, ki ponuja več sklopov igral glede na starostno skupino otrok. Naš petletnik je tako preizkusil zipline, trampolin in plezalno skulpturo. Za najmaljaše imajo razne konjičke, gugalnice in seveda v neposredni bližini sanitarije s previjalnico. Po igrišču smo odšli na plažo, ki je ponujala neskončno veliko mivke. Čeprav smo bili na plaži v mesecu februarju, je le ta ponujala veliko možnosti za zabavo. Nekateri so gradili peščene skulpture, nekateri so se igrali različne igre z žogo, nekateri pa smo iskali skriti zaklad. Na koncu smo našli samo školjke ampak tudi to je bilo nekaj. Plaža ponuja tudi veliko opcij za kosilo. Privoščili smo si morsko paelo, ki je bila naravnost odlična.

Kratek povzetek

V Valenciji smo se počutili varno. Metroji so čisti in urejeni in predvsem ni pretirane gneče. Z metrojem lahko pridete skoraj povsod, vozovnice so zelo ugodne. Center Valencije ponuja tudi dober shopping, predvsem bodo na svoj račun prišle mamice. Za otroke je na voljo Disney store in pa nakupovalni center El Corte Ingles, ki ponuja neskončno veliko možnosti za celo družino. Trgovine so odprte do 21:00 oziroma do 22:00 ure, tako da se lahko v miru podate tudi v shopping, ne da bi zato bili prikrajšani za kakšno dnevno dogodivščino.

Vsem, ki imate vsaj malo smisla za organizacijo, vsekakor priporočamo vikend pobeg v lastni organizaciji, lahko pa je Valencija tudi dobra »testna destinacija« za vse, ki bi radi preverili kako je potovati z otrokom. Vabim vas, da si v galeriji slik ogledate še nekaj utrinkov z našega raziskovanja Velencije. Srečno.

(Visited 7.670 times, 2 visits today)
1