Če nas redno spremljate, ste verjetno že opazili, da smo v ekipi Potpodnoge začeli z novim projektom Odkrivamo Slovenijo. Za projekt smo se odločili, ker smo opazili, da smo v vsem tem navdušenju po potovanju in odkrivanju tujih dežel, kar malo pozabili na domačo Slovenijo. Zato smo sklenili, da pričnemo z raziskovanjem naše lepe Slovenije, da jo začnemo odkrivati mi, skupaj z nami pa tudi vi, ki nas spremljate in na tak način dobite kakšno idejo za izlet ali dopust. Odkrivali bomo tako znane kot malo manj znane lepote naše dežele. Potrudili se bomo, da bomo na kar se da zanimiv in zabaven način predstavili skrite bisere Slovenije ali kot jim pravi naš Luka ”hidden gems”.

Blejski vintgar

blejski vintgar

V prvem potepanju po Sloveniji sva z Luko obiskala popularni Blejski vintgar in njegovo sosedo Pokljuško sotesko. Blejski vintgar je v primerjavi s Pokljuško sotesko neprimerno bolj poznan in tudi obiskan. Vendar, če že obiščete Blejski vintgar, se splača zapeljati tudi do Pokljuške soteske, saj je oddaljena le slabih 10 minut vožnje z avtom. Zakaj obiskati Pokljuško sotesko pa si lahko preberete v našem prispevku TUKAJ.

Sotesko Blejskega vintgarja je izoblikovala reka Radovna, še posebej ob koncu zadnje medledene dobe pred 10.000 leti, kjer je reka izdolbla dve tretjini, kasneje pa še tretjino njene globine. Soteska je dolga 1,6 km, na določenih predelih pa lahko višine sten dosežejo tudi do 100 metrov. Na najožjem delu imenovanem Pekel, je soteska široka le nekaj metrov. Leta 1893 so zgradili prve galerije in mostove, da so lahko omogočili prve turistične oglede. Skozi sotesko teče reka Radovna preko številnih brzic, slapov in tolmunov, ki izgledajo res veličastno.

blejski vintgar

Foto galerija je na voljo na povezavi TUKAJ.

Na koncu soteske vse skupaj zaključi slap Šum, ki je visok 13 metrov in je tudi najvišji rečni slap v Sloveniji. Vintgar pa ponuja še eno zanimivost: 33,5 m dolg enoločni kamnit most bohinjske železnice, dvignjen nad potjo, ki vodi skozi sotesko. Sama pot je lahko prehodna, vendar vseeno priporočamo vsaj lažjo športno obutev. Ostalo zgodbo naj povedo slike.

blejski vintgar

Ker je Blejski vintgar zelo obiskana znamenitost, priporočamo obisk takoj ob odprtju, ob 8. uri zjutraj, če bi res radi doživeli vintgar v vsej svoji lepoti. Vstopnina je 5 EUR, parkirišče pa je brezplačno.

Dostop:

Dostop je zelo enostaven. Ko pridemo v Bled, preprosto sledimo smernim tablam za vintgar in po dobrih 4 kilometrih smo že na velikem parkirišču pred vhodom v sotesko.

Res je, da smo popotniški blog, ampak brez avtomobila včasih ne gre. Na našem prvem odkrivanju Slovenije nam je na pomoč priskočila Avtohiša Škorjanec. Velika zahvala gre še posebej oddelku servisa, kjer so nam v zadnjem trenutku lahko uredili nadomestni avto, da smo lahko tako ali drugače speljali tale projekt! Hvala za prijaznost! Nalogo opisa (strokovne ocene – ja, pa ja deJ ) smo prepustili našemu Berniju, ki je najbolj domač na tem področju. V roke smo dobili avtomobil znamke Kia Ceed 1.6 CRDi.  Za našega Bernija je bil to posebne vrste podvig, saj vedno udriha čez korejske znamke avtomobilov, še najmanj pa mu je pri srcu ravno Kia. Po nekaj urnem jamranju in nerganju, se je Berni le vdal v usodo in profesionalno ter objektivno ocenil, da avto ”ni glih švoh a ne”.

Kia Ceed je udoben avtomobil in vsekakor primeren tudi za daljše poti, vse skupaj pa olajša še tempomat. Je dovolj prostoren, da bi v njem lahko udobno potovala tudi manjša družina. Motor (94 KW /128 KM in 260 Nm navora ) je povsem dovolj močan za povprečno uporabo. Navdušuje lahkotnost uporabe in logična razporeditev stikal na armaturni plošči. Merilniki so pregledni, gumbi na volanu pa olajšajo upravljanje, da ni potrebno vedno spuščati volana. Več pa naj povejo slike, še boljše pa bi bilo,  če se odpravite v Avtohišo Škorjanec in se prepričate sami.

(Visited 1.212 times, 1 visits today)
0