Če nas redno spremljate, ste verjetno že opazili, da smo v ekipi Potpodnoge začeli z novim projektom Odkrivamo Slovenijo. Za projekt smo se odločili, ker smo opazili, da smo v vsem tem navdušenju po potovanju in odkrivanju tujih dežel, kar malo pozabili na domačo Slovenijo. Zato smo sklenili, da pričnemo z raziskovanjem naše lepe Slovenije, da jo začnemo odkrivati mi, skupaj z nami pa tudi vi, ki nas spremljate in na tak način dobite kakšno idejo za izlet ali dopust. Odkrivali bomo tako znane kot malo manj znane lepote naše dežele. Potrudili se bomo, da bomo na kar se da zanimiv in zabaven način predstavili skrite bisere Slovenije ali, kot jim pravi naš Luka, ”hidden gems”.

Pokljuška soteska

V prvem potepanju po Sloveniji sva z Luko obiskala popularni Blejski vintgar in njegovo sosedo Pokljuško sotesko. V nasprotju z Blejskim vintgarjem je Pokljuška soteska manj obiskana, vendar zato nič manj zanimiva. Priznamo, da pred tem tudi sami nismo vedeli za Pokljuško sotesko in ravno zato se je znašla na našem seznamu skritih biserov Slovenije, ki jih bomo odkrivali.

Pokljuška soteska ponuja strme stene, naravne mostove, jame, luknje, ozke prehode in bujen gozd, ki že skoraj meji na pravo džunglo! Na nekaterih predelih so stene visoke tudi do 50 metrov. Soteska je nastala po koncu zadnje ledene dobe. Oblikovala jo je voda, ki je odtekala s pokljuških ledenikov. Kasneje, ko se je voda umaknila, je nastala največja fosilna soteska v Sloveniji. Že leta 1930 pa so domačini postavili galerijo, ki je omogočala prehod.

Foto galerija je na voljo na povezavi TUKAJ.

Iz izhodišča na parkirišču nas tabla usmeri po suhi strugi navzgor in po dobrih 10 minutah hoje nas začnejo obdajati visoke strme stene. Že takoj ob vstopu v sotesko lahko zavijemo v levo in pridemo v slepo dolino, kjer se ob večjem deževju nahaja skriti slap. Ko se vrnemo iz slepe doline nazaj na glavno pot, nadaljujemo navzgor po soteski in pridemo do označenega razpotja. Levo nas pot vodi do galerije, kjer lahko nadaljujemo skozi znamenit ozek prehod ali pa zavijemo na desno do znamenite Pokljuške luknje. Lahko pa se odločite tudi za krožno pot. Če zavijete levo, boste najprej prišli do naravnega mostu, ki leži visoko nad sotesko. Že po nekaj metrih prispete do znamenite galerije, ki potem vodi skozi zelo ozek prehod. Če nadaljujete še naprej po poti, boste prišli v bujen gozd, kjer se splača ustaviti in občudovati naravo. Krožna pot je dolga 4 km in sama hoja traja nekje okoli 1,5 ure. Krožna pot vas bo peljala nazaj nad sotesko do pokljuške luknje, skozi katero se vrnemo na izhodišče. Sama pot ni fizično zahtevna, vendar kljub temu priporočamo primerno pohodno obutev!

Ker je Pokljuška soteska manj obiskana kot sosednji Blejski vintgar, je kot nalašč za tiste, ki imate radi malo več miru, da lahko v miru občudujete igro narave. Parkirišče je urejeno in brezplačno, ravno tako za vstop v sotesko ni potrebno plačati vstopnine.

Dostop:

Ko prispemo na Bled, v križišču zavijemo proti Pokljuki. Nato sledimo glavni cesti proti vasi Krnica. V vasi Krnica se peljemo mimo trgovine Mercator (na desni). Kmalu za tem na levi strani vidimo avtobusno postajališče. Nasproti postajališča zavijemo desno z glavne ceste in po nekaj metrih takoj levo. Tu bomo opazili smerokaze za Pokljuško sotesko. Po dobrem kilometru boste prispeli do parkirišča.

Res je, da smo popotniški blog, ampak brez avtomobila včasih ne gre. Na našem prvem odkrivanju Slovenije nam je na pomoč priskočila Avtohiša Škorjanec. Velika zahvala gre še posebej oddelku servisa, kjer so nam v zadnjem trenutku lahko uredili nadomestni avto, da smo lahko tako ali drugače speljali tale projekt! Hvala za prijaznost! Nalogo opisa (strokovne ocene – ja, pa ja deJ ) smo prepustili našemu Berniju, ki je najbolj domač na tem področju. V roke smo dobili avtomobil znamke Kia Ceed 1.6 CRDi.  Za našega Bernija je bil to posebne vrste podvig, saj vedno udriha čez korejske znamke avtomobilov, še najmanj pa mu je pri srcu ravno Kia. Po nekaj urnem jamranju in nerganju, se je Berni le vdal v usodo in profesionalno ter objektivno ocenil, da avto ”ni glih švoh a ne”.

Kia Ceed je udoben avtomobil in vsekakor primeren tudi za daljše poti, vse skupaj pa olajša še tempomat. Je dovolj prostoren, da bi v njem lahko udobno potovala tudi manjša družina. Motor (94 KW /128 KM in 260 Nm navora ) je povsem dovolj močan za povprečno uporabo. Navdušuje lahkotnost uporabe in logična razporeditev stikal na armaturni plošči. Merilniki so pregledni, gumbi na volanu pa olajšajo upravljanje, da ni potrebno vedno spuščati volana. Več pa naj povejo slike, še boljše pa bi bilo,  če se odpravite v Avtohišo Škorjanec in se prepričate sami.

(Visited 982 times, 1 visits today)
1