Velikokrat sem deležen kakšnih vprašanj v stilu “Kater hotel rezervirati? A priporočaš kakšen hostel ali hotel? Saj najcenejši so itak hostli”… Že res morda, da so najcenejši, a ko si potem včasih narediš hitri izračun koliko zraven porabiš še za vso hrano v restavracijah, vendarle niso tako poceni. Pogosto še kakšnega hladilnika ni v sobi, da bi imel vsaj kakšen kos hrane, sadja ali pijačo na hladnem. In tukaj se pokaže celoten čar spletnega portala Airbnb. Zakaj si ne bi najeli kar celoten dom? Včasih vas ta pride še celo ceneje kot hotel.

Airbnb – najemi si stanovanje

Gre dejansko za skupnost, kjer nekdo, ki ima svoje stanovanje, tega odda popotnikom, turistom, poslovnežem. Po zmernih cenah. Seveda lahko oddaja celo stanovanje ali pa z njim delite del stanovanja in oddaja zgolj sobo. Sam se nekako poslužujem raje najema celega stanovanja. S tem imam res pravo zasebnost, mir in mi ni potrebno paziti na to ali bom koga sredi noči zbudil, ko se vrnem ali ne. Seveda se najdejo tudi številne prestižne variante, ampak večino ponudb, ki jih boste našli, bodo za “povprečen” žep. In na voljo vam je zares OGROMNA izbira stanovanj skoraj kamorkoli potujete. Če potujeta dva skupaj se razmerje cene na noč ponavadi lahko kosa s ceno nočitve z zajtrkom v hotelu. V kolikor potujete trije ali celo štirje skupaj, pa se skoraj zagotovo tehtnica v ceni ponudbe prevesi v korist bivanja preko Airbnb.

Prednosti

6454640456762In prednost, ki jo boste imeli z rezervacijami preko Airbnb, je popolna neodvisnost vaših obrokov (zajtrk boste pojedli nekoliko kasneje in po svoji volji potem, ko bo za vami izredno dolga in naporna noč v lokalnem klubu 😉 ), velikokrat se lahko dogovorite tudi za brezplačen podaljšan check-out, kuhali si boste lahko sami… Največja prednost pa so zagotovo lastniki stanovanj. Sliši se sicer hecno, a je res. V večini primerov gre za zelo odprte ljudi, ki tudi sami radi potujejo in zato medse radi sprejmejo tujce in jih spoznavajo. Če boste tudi sami nakazali željo, boste morda dobili pravega malega osebnega vodiča po mestu, ki bo z vami kramljal, vas popeljal do skritih biserov in vam razkazal najboljše restavracije. Teh ponavadi ne boste našli na omrežjih kot je Tripadvisor. Verjemite – pišem iz lastnih izkušenj.

Ko imate enkrat rezervirano letalsko karto ali določeno svojo destinacijo kamor potujete je pravi čas, da začnete z raziskovanjem ponudb za namestitev. Nekaj nasvetov kako iskati idealno namestitev…

Lokacija

Vedno preverite kje se nahaja stanovanje, ki si ga ogledujete na strani. Je blizu centra? Ni? Kakšne so logistične (avtobus, metro, taxi,…) povezave z lokacijami in znamenitostmi, ki si jih imate namen ogledati? Imate za enako ceno morda na voljo stanovanje, ki je bližje?

Preberite izkušnje uporabnikov

Vedno, ampak res VEDNO preberite mnenja uporabnikov. V njih boste prepoznali ali je stanovanje res takšno kot je na slikah. Če ima kakšno pomanjkljivost in kakšno. Nenazadnje boste dobili tudi občutek za lastnika stanovanja. A priskoči na pomoč? Je morda na voljo, da vam tudi sam razkaže mesto in vas popelje naokoli? To so dragocene informacije, ki lahko zelo pripomorejo k vaši končni odločitvi ali se odločite za najem ali ne.

Kako sploh opraviti rezervacijo?

562778664Lastniki svoja stanovanja pogosto oddajajo na več različnih portalih zato se nikar 100% ne zanesite na rezultate iskanj, ki vam jih najde Airbnb na vaše datume. Verjetnost, da je stanovanje prosto je 50:50. Preden se odločite za rezervacijo, stopite v stik z lastnikom, se na kratko predstavite, povprašajte o prostih termini, kakšne ima pogoje odpovedi, ima posebna pravila v stanovanju? Kadilci – ja/ne?… Pogosto se lahko dogovorite tudi za kakšno “posebno ceno”, zato poskusiti ni greh. Ko ocenite, da so vam vse informacije o stanovanju znane, je smotrno razmišljati o rezervaciji. Morda je dobro, da za prvič opravite rezervacijo za kakšen krajši ali pa celo vikend oddih. Več ali manj boste hitro spoznali kako cela stvar in komunikacija z lastnikom poteka.

Ko sem se že dotaknil cen – en bonbonček za vas; če kliknete TUKAJ in uporabite povezavo za registracijo novega profila na Airbnb, boste prejeli 30 EUR popusta pri svoji prvi Airbnb rezervaciji. 😉

In na zadnje – a me lahko “nategnejo”?

Pravzaprav je tega na Airbnb vse manj (beri: manj kot 1% primerov) , saj tudi sama skupnost razvija mehanizme, ki preverjajo pristnost oddanih nepremičnin. Preverite ali je lastnik avtenticiran (preverjen). To pomeni, da je dokazal pristnost in ne skriva svoje identitete (enostavno kliknite na njegov profil), ima komentarje uporabnikov, ki so že bivali v njegovem stanovanju, kakšne so ocene, itd. Zavedajte se tudi, da lastnik stanovanja ne dobi denarja takoj, ko uredite plačilo. Že res, da plačate takoj, a sredstva zadrži Airbnb, ki pa jih lastniku sprosti za plačilo šele 24 ur po tem, ko ste izvedli “check-in” v njegovem stanovanju. Če se izkaže, da se dogaja nekaj sumljivega ali da je najemodajalec poniknil ob vašem prihodu, se obrnite kar na kontakt (email in telefonski stik) urgentnega centra Airbnb-ja, ki ga dobite pri rezervaciji. Skratka – brez skrbi.

Če imate kakšno vprašanje ali potrebujete pomoč pri rezervaciji, mi kar pišite. Z veseljem vam bom priskočil na pomoč. Pa srečno! 😉

PS: Preberite še moj članek o prtljagi – “Večna dilema. Dodatna prtljaga DA ali NE?”.

Do naslednjič, lep pozdrav.
Luka

(Visited 2.275 times, 1 visits today)
0