Včasih mi je opazovanje (so)potnikov pri pakiranju prtljage prav zabavno. Sprašujejo/mo se ali imamo dovolj majic, hlač, spodnjega perila. V večini primerov brez pravega razloga. Samo dejstvo, da nekam odhajamo in misel, da bi se znašli v situaciji pomanjkanja nečesa, nas straši in posledično to pripelje do pretiravanja. Pakirajte enostavno, po nekaj kosov oblačil. Preden preidem na bistvo, dajmo najprej razjasniti kaj je ročna prtljaga in kaj je “check-in”/dodatna prtljaga. Ročna prtljaga je tista, ki jo lahko odnesete v malce večjem nahrbtniku ali kovčki s seboj na letalo in je ves čas z vami oziroma spravljena v predalu nad sedeži. Dovoljeno dimenzijo preverite pri letalski družbi. Dodatna prtljaga pa gre v tovorni del letala, jo morate pred letom oddati in med samim letom nimate dostopa do nje.

Ročna prtljaga

Če mene vprašate, je v 90% primerov povprečnih turističnih potovanj in destinacij, ročna prtljaga ravno dovolj. Povprečna destinacija je mišljena kot lokacija kjer prevladuje toplo in suho vreme. Slovenci namreč daleč najraje potujemo v tople kraje. Če odhajate nekam kjer prevladujejo zimske razmere, bo ročna prtljaga hitro premajhna.

Prtljaga

Pri pakiranju si zapomnite eno stvar. Manj je več. Če greste za en teden ali dva ali tri, si vedno s seboj vzemite enako količino oblačil. Skoraj povsod kamor boste šli, boste imeli možnost pranja perila. Na primer na Tajskem vam 3 kg perila operejo in zlikajo za 4 EUR, v Maroku in Romuniji za 5 EUR…

Ročna prtljaga ima poleg omejitve s prostorom in relativno majhno dovoljeno težo prtljage, še omejitev s pakiranjem tekočin. Pri varnostnem pregledu vam bodo namreč tekočine, ki so količinsko pakirane več kot 100 ml, zaplenili oziroma vrgli stran. To je recimo še posebej koristna informacija za ljudi, ki nosijo kontaktne leče in za nego leč potrebujejo tekočino. Kupite lahko tudi posebna manjša – potovalna pakiranja le teh. Vse izdelke s tekočinami morate imeti pakirane v prozorne plastične vrečke, ki jih po potrebi pri varnostnem pregledu ločite od ostale prtljage.

Dodatna prtljaga

Nakup dodatne prtljage (če je že nimate vključene v letalski vozovnici), bo velikokrat precej dražji od tega, če perilo operete v kakšni lokalni čistilnici ali celo v vašem hotelu. To pa ni edina stvar, ki jo je dobro imeti v mislih. Z njo boste tudi na letališčih izgubili precej več časa, saj boste morali čakati, da letališko osebje prtljago pripelje iz letala do terminala, kar zna včasih trajati vse skupaj tudi do ene ure. Bog ne daj, da vam izgubijo prtljago, kar se predvsem na velikih letališčih zelo rado zgodi. Potem šele nastopijo težave. Če že jemljete dodatno prtljago, tja spravite dodatna oblačila in stvari, ki jih lahko brez težav nadomestite. Vsa oblačila in prtljago dobro zavijte in zaščitite z vrečkami. Včasih se zgodi, da je prtljaga med natovarjanjem dlje časa zunaj in izpostavljena težkim vremenskih pogojem – dežu, nevihtam, snegu. Če boste imeli smolo, vas čaka ob odprtju prtljage “mokro presenečenje”.

Kdaj je dodatna prtljaga nujna?

Kar nekaj je takih, ki se vse bolj poslužujejo nakupovalnega turizma. Združijo prijetno s koristnim in predvsem na destinacijah v Aziji, kjer so na primer oblačila bistveno ugodnejša kot pri nas, priložnost izkoristijo za “dopolnitev ali prevetritev” svoje garderobe. Tisti, ki potujete v kraje, kjer so temperature podobne našim, ravno tako brez dvoma potrebujete dodatno prtljago. Ljubiteljem trekking turizma pa je to tako  ali tako nekaj običajnega.

Na Youtubeu sem izbrskal še tale zanimiv video, kjer je zelo prikazano kako se predstavnica nežnejšega spola pripravi na kar dvomesečno potovanje na Tajsko… Samo z ročno prtljago.

Z ročno prtljago za dva meseca na Tajsko? Zakaj pa ne...

(Visited 2.237 times, 1 visits today)
0