Večna dilema. Kovček ali nahrbtnik (backpack)? Prepričan sem, da ste se že velikokrat srečali s tem vprašanjem. Še večje težave pa nastopijo ko v želji, da ste na potovanju pripravljeni tudi na “konec sveta”, trpate pol omare v tistih nekaj litrov velik nahrbtnik/kovček.

backpack - prvi blog zapis - slika

Ko odhajate na destinacijo, kjer boste več ali manj nameščeni samo na enem mestu ali boste dlje na eni lokaciji (razni citybreaki in raziskovanja večjih mest), posezite po klasičnih kovčkih. So v tem primeru priročnejši od nahrbtnikov, v tiste največjih dimenzij lahko spravite bistveno več cunj in vaših pravkar opravljenih impulzivnih nakupov, predvsem pa bo v mestih prišla do izraza njihova glavna prednost – mobilnost na koleščkih.

Pri daljših potovanjih, kjer načrtujete veliko premikov in raziskovanje držav, pa vsekakor bolj do izraza kar se praktičnosti tiče, pride nahrbtnik oziroma “backpack”. Z njim boste bistveno lažje potovali in bolj mobilni (sploh na primer pri premagovanju kakšnih stopnic, pomolov, itd.).

Ampak na tržišču je zares veliko nahrbtnikov, njihove cene pa se gibljejo od nekaj deset pa vse do sto in več evrov. Kako torej prepoznati res dober nahrbtnik in na kaj biti še posebej pozoren pri nakupu backpacka?

Dober backpack – njegove lastnosti

backpack - prvi blog zapis - slika za objavo

Marsikdo misli, da je glavna lastnost dobrega backapacka velik volumen oziroma prostornina, a se ta teza velikokrat pokaže za zgrešeno. Ko enkrat začnete raziskovati svet, ste na poti z nahrbtnikom in se znajdete v situaciji za npr. hitro menjavo obutve, je lahko največja brca v zadnjico tisto kopanje do vaših superg, ki so kakopak shranjene povsem na dnu vašega nahrbtnika. Ali ko zaradi teže vašega nahrbtnika ramena zelo trpijo in s časoma vsak korak postane neznosen zaradi bolečin v ramenih ali hrbtu. Pravi hladen tuš pa so gotovo premočena oblačila v vašem nahrbtniku, ki ni iz vodoodpornih materialov. To so problemi, s katerimi se je srečal že marsikateri popotnik. Torej, na kaj paziti pri nakupu?

Material in zadrge

Pri izbiri bodite pozorni na materiale. Ti naj bodo nepremočljivi in trpežni. Velikokrat, ko prtljago na letališču oddate, je ta lahko tudi izpostavljena različnim vremenskim vplivom – tudi dežju in snegu. Verjemite mi – izredno neprijetno je priti na svojo končno destinacijo in v backpacku najti vse cunje popolnoma premočene. Pozornost usmerite tudi na zadrge. Te lahko pod težo bremena ali udarca počijo. Dobrodošlo je, da ima vsak žep dve zadrgi, ki ju je možno skupaj zakleniti s ključavnico. Znani proizvajalci se pogosto “pohvalijo” s kvaliteto in trpežnostjo materialov – nekateri celo z garancijo.

Ko kupujete ključavnice za svoje nahrbtnike in potovalke, bodite pozorni na oznako “TSA”. Ključavnice s to oznako imajo poseben sistem, ki varnostnim organom omogoča “uporabniku prijazen” vpogled. Te ključavnice namreč ni potrebno zlomiti za kontrolo prtljage.

Volumen oziroma prostornina

Če ne hodite na več mesecev dolge odprave in na zahtevne podvige, kjer je dejansko potrebna dodatna oprema kot so šotori, spalne vreče, športna oprema, itd., potem ne kupujte ogromnih nahrbtnikov. Imejte v mislih, da večji kot je nahrbtnik, manjša je verjetnost, da ga boste lahko nesli na letalo kot ročno prtljago. Sam prisegam na 40 litrski nahrbtnik, ki spada v razred srednje velikih backpackov. Najpomembneje je, da je nahrbtnik v notranjosti dobro organiziran. Ima več prekatov, kjer lahko hranite svojo prtljago. Še posebej je dobrodošlo, če ima ob straneh manjše predalčke in predvsem odprtino na dnu nahrbtnika. Slednja omogoča, da ni potrebno sprazniti celotnega nahrbtnika, ko rabite kos oblačila ali obutve, ki se nahaja prav na dnu.

Naramnice in pasovi

Bodo odigrali ključno vlogo pri tem koliko več ali manj napora/udobja bo čutiti ob prenašanju. Teža nahrbtnika bo močno pritiskala na vaša ramena zato glejte, da bodo naramnice dobro in debelo oblazinjene. Njihova širina mora biti nekoliko večja. Tanke naramnice ne dajejo ravno vtisa trpežnosti. Ne spreglejte tudi oblazinjenja hrbtišča, ki bo občutek napora na vašem hrbtu dodobra oblažil. Zelo sta pomembna tudi pas čez prsa in bok. Slednji naj bo nekoliko debelejši, ojačan in z možnostjo prilagajanja. Nudil bo veliko podpore in breme vaše prtljage bolj enakomerno razdelil čez celotno hrbtišče.

Zaščitna pareja

Izredno dobrodošla stvar pri nahrbtniku je zaščitna pareja. Služi predvsem dodatni zaščiti v primeru dežja, je pa tudi izredno praktična rešitev v primeru, ko na letališču oddajate prtljago. Sam nahrbtnik ima namreč en kup pasov in sponk, ki se lahko na tekočih trakovih hitro ujamejo v kakšen mehanični del in popolnoma uničijo / raztrgajo vaš nahrbtnik. Zato je priporočljivo, da pred oddajo nahrbtnika vedno dobro preverite vse pasove in sponke. Lahko jih tudi zvežete skupaj, da je nahrbtnik čim bolj kompakten. S parejo so ponavadi pasovi dobro zaščiteni.

In koliko naj odštejem za backpack?

Zelo različno. Nekateri proizvajalci kot so Osprey in Deuter so po kakovosti na zelo dobrem glasu. Ponujajo en kup odličnih in praktičnih rešitev, ki pa zelo redko posežejo v cenovni rang pod 100 EUR. Iz izkušenj bi rekel, da boste med 70 EUR in 150 EUR našli zelo dobre in kvalitetne rešitve. Bi pa v tej točki vsekakor dodal, da pri nakupu cena naj ne igra bistvene vloge, saj vam bo nahrbtnik najverjetneje služil lep čas in je zato pametno več pozornosti usmeriti v zgoraj omenjene lastnosti.

In kakšno “opremo” uporabljam sam?

Marsikdo je začuden, a tudi npr. v Azijo se podam brez “check-in” prtljage in samo z ročno prtljago. Trenutno imam na potovanjih dva “spremljevalca”. Eden je 40 litrski nahrbtnik, ki sicer ima hibo, da pri dnu nima zadrge, a kljub temu svojo funkcijo opravi odlično. Je ravno pravšnje velikosti, da tudi pri nizkocenovnih letalskih družbah nabito poln brez težav pride skozi po standardih “ročne prtljage”.

Drugi nahrbtnik pa je blagovne znamke Under Armour in je s prostornino 20 litrov idealen sopotnik predvsem na dnevnih izletih in mini trekkih. Ponavadi ga popolnoma praznega zložim in pospravim v tisti malo večji, prej opisani backpack. Ima dovolj majhnih, dodatnih predalov, dobro oblazinjene naramnice in nudi veliko udobja sploh pri vsakdanjih izletih in dogodivščinah.

Backpack - Luka Potpodnoge

(Visited 2.126 times, 1 visits today)
0